Biuletyn Informacji Publicznej wersja
kontrastowa
wtorek, 21.11.2017 r. imieniny: Janusza, Marii, Reginy
Biuletyn Informacji Publicznej

Ana, mon amour

Ana, mon amour Laureat Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu Berlinale 2017


Efekt jest poruszający. Jakby Linklater zmontował swoją trylogię „Przed wschodem, zachodem i północą” w pojedynczy film.

The Film Stage


Nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem na ostatnim festiwalu Berlinale „Ana, mon amour” to kolejny wybitny dramat psychologiczny Cãlina Petera Netzera, jednego z najciekawszych reżyserów rumuńskiej nowej fali, zdobywcy Złotego Niedźwiedzia za "Pozycję dziecka".

Ana (Diana Cavallioti) i Toma (Mircea Postelnicu) poznają się na studiach z literatury i błyskawicznie w sobie zakochują. Poważnym testem dla ich związku będą jednak zaburzenia psychiczne dziewczyny. Czy para poradzi sobie z traumatycznym doświadczeniem? Czy młodzieńcze zauroczenie przetrwa próbę czasu? Odpowiedzi, jak zwykle u Netzera, będą zaskakujące i niejednoznaczne...

Nagrody i festiwale:
2017 – MFF w Berline - Srebrny Niedźwiedź za wyjątkowy wkład artystyczny, Konkurs Główny
2017 – MFF w Cartagenie – najlepszy film (nominacja)

Sylwetka reżysera:
Cãlin Peter Netzer urodził się w 1975 roku w Petroszanach, w rodzinie transylwańskich Sasów. Dorastał głównie w Klużu. Na początku lat 80. wyemigrował wraz z rodziną do zachodnich Niemiec, gdzie rozpoczął naukę w szkole w Stuttgarcie. Po rewolucji wrócił jednak do Rumunii w roku 1989. Ukończył Narodowy Uniwersytet Sztuki Teatralnej i Filmowej im. I. L. Caragiale w Bukareszcie. Zrealizował kilka docenionych krótkometrażówek, by w 2003 roku podbić Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Locarno debiutanckim dramatem „Maria”. Światowy rozgłos przyniosła reżyserowi „Pozycja dziecka”, nagrodzona w 2013 roku Złotym Niedźwiedziem oraz FIPRESCI na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie.

Filmografia:
2017 Ana, mon amour
2013 Pozycja dziecka /Pozitia copilului
2009 Medal honorowy / Medalia de onoare
2003 Maria
1998 Zapada mieilor (kr.m.)
1997 Maria (kr.m.)
Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Wejherowie
Miejski Zakład Komunikacji Wejherowo
ZUK Wejherowo - Zakład Usług Komunalnych
Wejherowskie centrum kultury
MOPS Wejherowo
WEJHEROWSKIE TOWARZYSTWO BUDOWNICTWA SPOŁECZNEGO
WEJHEROWSKI ZARZĄD NIERUCHOMOŚCI KOMUNALNYCH
Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Wejherowie
Miejski Zakład Komunikacji Wejherowo
ZUK Wejherowo - Zakład Usług Komunalnych
Wejherowskie centrum kultury
MOPS Wejherowo
WEJHEROWSKIE TOWARZYSTWO BUDOWNICTWA SPOŁECZNEGO
WEJHEROWSKI ZARZĄD NIERUCHOMOŚCI KOMUNALNYCH